Периодичното гладуване или т.нар. фастинг може да повиши риска от диабет

Фастинг диетата, която е набрала солидна популярност през последните няколко години, може да бъде причина за повишен риск от развиването на диабет, твърдят от Европейското дружество по ендокринология. 

Какво е фастинг? Фастинг е диета, при която се практикува периодично гладуване, което може да е в период от 12-24 часа, веднъж или няколко пъти седмично, като през останалото време, не се променя начина на хранене.

При проучвания, ръководени от Ана Бонаса и нейните колеги от Университета в Сао Паоло, Бразилия, се установява, че периодичното гладуване с цел отслабване, нарушава функцията на инсулина, което може да стане причина за развитие на диабет.

„Това е първото изследване, което показва, че въпреки загубата на тегло, диетите, които включват гладуване могат да увредят панкреаса и да повлият на инсулиновата функция при нормални здрави индивиди, което от своя страна може да доведе до сериозни здраволовни проблеми“ твърди Бонаса в свое изявление.

Фастинг диетите набраха изключителна популярност като лесен метод, с който се отслабва без да се променя стандартния режим на хранене. Множество хора, включително популярни личности твърдят, че практикуват фастинг, но научните изследователите в областта поставят под въпрос безопасността на такъв тип диети.

За да задълбочат изследването, Бонаса и нейните колеги, наблюдават как периодичното гладуване се отразява на загубата на тегло, нивата на свободните радикали и инсулиновата функция при здрави възрастни плъхове. Те са били изследвани в продължение на три месеца.

Учените установяват, че количеството мастна тъкан в корема на плъховете се увеличава по време на тримесечния период, а клетките на панкреаса, който освобождават инсулин са увредени. Те отбелязват също, че са налице инсулинова резистентност и завишени нива на свободните радикали.

Проучването проведено върху животни, дава основание на изследователите да смятат, че практикуването на фастинг диети може да има сериозни последици и при хората и особено за тези, които вече имат метаболитни проблеми.

„Трябва да се има предвид, че хора, които имат наднормено тегло или страдат от затлъстяване и избират да гладуват периодично, могат вече да са развили инсулинова резистентност и така въпреки, че на ранен етап могат да забележат загуба на тегло, в дългосрочен плат има вероятност от сериозни неблагоприятни ефекти върху здравето като развитие на диабет от втори тип“, казва Бонаса.

Статистиката сочи, че само в Европа, над 60 милиона души страдат от диабет, а тенденцията е, че все по-млади хора се разболяват от него в следствие на затлъстяване, неправилно хранене и липса на физическа активност.