Как да се справим с болката – алтернатива на оралните лекарства

В един или друг момент от живота си, всеки човек се сблъсква с някакъв вид болка. Именно тя е една от основните причини, да се потърси медицинска помощ. Често пъти болката е краткотрайна –главоболие породено от стрес, мускулна болка в следствие на тренировка или пък травма. Понякога обаче дадена краткотрайна болка може да се превърне в хронична, което представлява сериозен проблем. Хроничната болка е спътник на много хора – мигрена, артрит, болки в гърба или кръста, фибромиалгия и др. са типичните примери.

Медикаменти за локално приложение – защо да ги изберем?

На пазара има множество медикаменти, чиято цел е да третират различните видове болки. За съжаление обаче, техните стандартизирани дози и формули, могат да предизвикат редица странични ефекти – безпокойства, замайване, стомашни разстройства и др. Точно тук се намесва фармацевтичното смесване или т.нар. лекарства, приготвени по специална лекарска рецепта. Чрез употребата на индивидуално приготвени за всеки отделен пациент лекарства, под формата на гел, крем или спрей, тези странични ефекти могат да бъдат избегнати. За разлика от пероралните или медикаментите, които се инжектират, кремовете за локална употреба са с повишена концентрация върху конкретното проблемно място – т.е. те въздействат пряко върху мястото на болката, без да разпростират действието си върху останалата част на тялото. За сравнение пероралните лекарства, имат значително много по-висока системна абсорбация и въздействат върху целия организъм, което е нежелателно. Друг положителен ефект на локалните кремове е това, че кожата абсорбира по-бавно – съответно и освобождаването на лекарството става за по-дълъг период и позволява по-голяма продължителност на действие, отколкото пероралните форми.

Как действат медикаментите за локално приложение – гел, крем и спрей форми?

За да бъде ефективен един продукт, който се нанася върху кожата, той трябва да проникне под повърхностния слой на кожата, за да достигне до същинския проблем. Това става чрез използването на т.нар. трансдермални бази  – т.е бази, които имат способност да проникнат през епидермиса, който осигурява защита на тялото. Епидермиса е съставен от още пет различни подслоя, което е правило задачата много трудна. В наши дни обаче, фармацевтиката се е развила изключително много, и сега се използват двуфазни бази-емулсии на основата O/W (вода/масло), които позволяват на активните лекарствени средства да атакуват проблема в дълбочина. Фазата вода повишава способността на проникване на крема (гела, спрея ) под кожата, а маслената база способства по-добрата абсорбация на лекарството. При комбинация от тези две фази се получава хармонична база, която осигурява десет пъти по-добро усвояване на  продукта през кожата, отколкото алтернативни бази, единствено на водна основа.

Предимства на локалните кремове и трансдермалния подход за лечение на болка

  • Висока концентрация на активната съставка директно върху проблемния участък  – проучване, изследвало ефекта на локално приложен кетопрофен върху нараняване на коляно, показва, че нивата на лекарството, усвоено от тялото (на нараненото място) били сто пъти по-високи отклкото в кръвта в един и същи момент.
  • По-малка вероятност от зависимости – много често, пациентите, които приемат някакъв вид медикамент, който действа болкоуспокояващо, има вероятност да бъде развита зависимост. Поради тази причина, лекарите се притесняват да предписват големи дози за продължително време, тъй като се страхуват от злоупотреба. При използването на локални кремове, например при болки в врата/гърба, за приготвянето на лекарството се необходими много по-ниски дози на активното вещество, за да бъде овладяна болката.
  • Минимум странични ефекти – благодарение на трансдермалните бази, при използването на кремове/гелове само 5-10% е концентрацията на лекарството в кръвта, в сравнение с концентрацията при перорално или интрамускулно приложение.  По-ниските нива в кръвта, значително намаляват вероятността от развитие на странични ефекти като стомашни разстройства, язви или др.

Попитайте Вашия лекар за възможностите, които предлагат продуктите за локална употреба. Заповядайте при нас, в аптека Фармаполис за безплатна консултация.

Повече информация за базите, които използваме ние, ще намерите тук.