Допълнителните вещества в лекарствата, за които не говорим, но приемаме ежедневно

Приемът на лекарства е ежедневие за голяма част от хората. Много често обаче, зад едно обикновено хапче, стои повече, отколкото човек предполага. Какво е важно да знаем, когато взимаме лекарства, кои са веществата, които не присъстват с големи букви върху опаковката, но пък крият потенциални рискове за здравето? Могат ли те да бъдат избегнати и как?

Защо чрез лекарствата приемаме много повече, отколкото е необходимо и отколкото осъзнаваме?

Ако сте от хората, които регулярно приемат лекарства, е не само възможно, а и много вероятно да приемате много повече медикаменти, отколкото всъщност си мислите. Множество лекарства, съдържат редица допълващи вещества, които не са чак толкова полезни. Често, например, в медикаментите се съдържа ацетаминофен, който има болкоуспокоително действие, но пък може да причини увреждане на черния дроб. Освен тези допълнителни вещества, в лекарствата има и други не толкова необходими пълнежи – аромати, оцветители, покрития и др., които не са благоприятни за здравето. Именно затова, ние предлагаме индивидуална терапия за широк спектър от заболявания – приготвяме лекарство на място, без каквито и да било излишни съставки. Защо това е по-добрият избор за вас?

Не всички допълващи съставки са безвредни

При масовите лекарствени продукти, съдържанието е предимно такова – активни съставки, насочени към конкретната симптоматика на пациента, и помощни вещества, които се наричат ексципиенти. Те допълват състава на даденото лекарство (хапче, сироп, инхалант), с цел да придадат по-сладък вкус или стимулират разпространението на активното вещество. Някои от тях са безвредни, но има и такива, които са токсични за организма, и е необходимо да знаете, особено ако всеки ден вземате лекарства. От големите фармацевтични компании се твърди, че тези допълващи субстанции не могат да навредят, тъй като са в минимални количества, но въпреки това могат да предизвикат странични ефекти у пациентите, което се случва всекидневно. Пример за т.нар. ексципиенти са различни протеини, алкохол, етанол, подсладители. От последните особено често се използват изкуствените подсладители аспартам и захарин. Те се добавят, за да се направи приемът на лекарството до колкото е възможно по-приятен, притъпявайки горчивината на активната съставки.

Аспартам и захарин

Аспартамът обаче е невротоксин, който освен всичко е канцерогенен. Много хора, които го приемат, се оплакват от главоболие и мигрена. В редки случаи, се регистрират и паник атаки, замаяност, нарушения в паметта. Не на всички лекарствени етикети, аспартамът присъства в описа на съдържанието, а когато все пак е записан, то често в него присъства и фенилаланин – аминокиселина, която стимулира мозъчната дейност и паметта, с цел възстановяване на невромедиаторите в мозъка и предотвратяване на сънливост, умора, депресия. Множество лекарства за перорално приложение, съдържат захарин – той е изкуствен подсладител, които няма хранителна стойност и не може да бъде усвоен от тялото.

Протеини

Много хора са алергични към яйца или млечни продукти. Някои от ваксините, анстетиците и антидепресантите обаче съдържат т.нар. албумин, който се произвежда на основата на яйца. Ако пациентът не е добре уведомен е много възможно, чрез приема на дадени лекарства, да развие тежка алергична реакция.

Алкохол и Етанол

Алкохолът се използва като разтворител в много течни лекарства. Той може да си взаимодейства с други лекарства и това го прави опасен, тъй като страничните ефекти включват промени в кръвното налягане, гадене, главоболие, сънливост. Понякога, пациентите не спазват препоръката да не се употребява алкохол с лекарства, и по този начин увеличават значително риска от увреждане на черния дроб, сърцето и стомашно кървене.

Други помощни вещества

Списъкът с вещества, които са одобрени за употреба във фармацевтичната индустрия са много. По-важните, които могат да се окажат проблематични и е необходимо да бъдат споменати са:

Ацетон – често ползван за разтворител. По-известен сред хората като основната съставка на лакочистителите. Въпреки това, ацетон се среща и в лекарствени продукти – като напр. много форми на омепразол.

Алуминиев оксид – бял прах, който има изсушаващо и катализиращо действие. Среща се в редица пасти за зъби. Въпреки, че не е отбелязан като канцерогенен, при проучване, в което са участвали хора, изложени на влиянието на алуминиев оксид ежедневно са регистрирани множество случаи на белодробни реакции като емфизем и фиброза. Краткотрайни последици могат да бъдат затруднено дишане и дразнене в очите. При дългосрочен прием, могат да бъдат повлияни негативно мозъка и нервната система.

Бутилпарабен – ароматизиращ и консервиращ продукт, който се използва често в козметичната индустрия. Той имитира естроген в тялото и е бил засечен в организма на жени, страдащи от рак на гърдата.

Хлороводорна киселина – използвана в някои психотропни лекарства (антидепресанти). Той е силно дразнещ и корозивен за очите, кожата и лигавиците.

Лактоза – лактозата се използва за компресиране на таблетни форми. Много хора обаче имат непоносимост към лактозата и организмът им не може да я разгражда. Това ги прави също потенциално опасни.

Как може да бъде избегнат приемът на помощните вещества, които всъщност не ни помагат?

Единственият начин да спрете да приемате такива допълващи съставки е да се насочите към лекарства, които са приготвени по индивидуална фармацевтична рецепта, и които съдържат единствено това, от което организмът ви има нужда. Това не е алтернативна медицина, а напротив – това е чист лекарствен продукт, който третира единствено проблема, без да създава допълнителни предпоставки за странични ефекти. За такъв тип лекарства, може да попитате вашия лекуващ лекар или нашите фармацевти.