Андрогенна алопеция – борбата на един мъж с косопада и последствията от него

Андрогенната алопеция е заболяване, което се среща много често и засяга и мъжете, и жените. По-често от него обаче страдат мъжете. В същността си андрогенната алопеция представлява симетрично разреждане и падане на косата, което е в резултат от генетична предразположеност и въздействие на андрогенните хормони. Въпреки, че алопецията се счита за козметично заболяване, то дава отражение както в чисто физически, така и в психологичен план. Лечението на проблема е изключително важно, тъй като последиците от загубата на коса излизат извън козметичните такива.

Историята на Хюго

Хюго – 40 годишен мъж, страда от най-широко разпространената форма на косопад – андрогенна алопеция. Като резултат от постепенно, но прогресивно намаляване на космените фоликули, той губи съществена част от своята коса за няколко години. Това се превръща в проблем за негo не само физически, но и в психологичен план – губи самочувствие и се чувства нещастен.

 

Предизвикателството

Той започва лечение с лосион за локално приложение, съдържащ 5% миноксидил в спиртен разтвор. Резултатите от това лечение са незадоволителни и Хюго не се чувства удовлетворен от употребата на лосиона. След всяко нанасяне, което предполага напръскване на скалпа, препаратът оставя Хюго с неприятна остатъчна миризма на алкохол. Тъй като загубата на коса прогресивно се увеличава, той се консултира с лекар относно алтернативни методи за лечение.

 

Решението

Дисрегулацията при простагландините  може да доведе до т.нар. алопеция (косопад). [1]   Latanoprost, minoxidil и Prostaquinon™ (продукт на Fagron от серията Advanced Derma, специално разработен да се бори със загубата на космени фоликули) са вещества, всяко от които въздейства на отделен простагландин, а използването им заедно има синергитичен ефект върху възстановяването на баланса  между различните простагландини.  Espumil™ е продукт с кремообразна структура, а текстурата наподобяваща пяна оставя усещане за леко докосване върху кожата и е особено подходяща за окосмените части на тялото като скалпа. Високата толерантност към кожата и лесното нанасяне, съдействат за повишаване чувството на комфорт на пациента по време на лечението наред с резултатите. Espumil™  е съвместим с  Latanoprost, minoxidil и Prostaquinon™  .

 

Лечението

Лекуващият лекар на Хюго решава да му предпише тройна терапия включваща 0,005% латанопрост и 5% миноксидил в Еспумил и 3% Prostaquinon™ в Еспумил за по-силен ефект. Неговият фармацевт използва удобните предварително претеглени и дозирани опаковки от Latanoprost и Prostaquinon™, за да изпълнят рецептата точно. Продуктът е приготвен в специален диспенсър, който превръща Espumil™ (базата, в която са смесени активните съставки) в пяна, което значително улеснява употребата на лекарството по време на терапията. След 3 месеца, Хюго забелязва, че косата му започва да расте, появява се и нова коса и става по-гъста. Той е изключително доволен от продукта, така лесен за употреба. Постепенно мъжът започва да възвръща своята увереност и да губи притеснение от външния си вид.