Астмата – защо лечението на симптомите не е достатъчно?

Изследователи от Университетската болница в Базел разглеждат проблемите в диагностицирането и лечението на астма и различни типове алергии. Астмата представлява хронично възпалително заболяване на белия дроб с неизвестен произход. Според множество проучвания, честотата на заболяваемост се е повишила в световен мащаб. На европейския симпозиум за осведомеността за алергиите (състоял се през 2016 година), беше обявено, че хроничните заболявания на дихателните пътища са много сериозен здравословен проблем, който засяга все по-голяма част от населението в Европа.  

Според световната здравна организация, случаите на астма са зачестили в следствие на замърсения въздух, който дишаме. Въпреки това, предстои да бъдат изследвани начините, по които лошият въздух влияе върху респираторната система на човека и кои точно вредни частици са причина за развитието на заболявания като астма.

Пациентите страдащи от астма, чувстват стягане в гръдната област, съпроводено със задух и кашлица, които могат да бъдат резултат от вдишани вещества, физически или психологически стрес. Астмата може да бъде алергична и неалергична. При алергичната астма, диагностицирането става посредством реакцията на организма към даден известен алерген, който може освен да бъде вдишан, да бъде приет и чрез храна или при физически контакт с кожата. Неалергичната астма може да бъде причинена от внезапни промени във влажността на въздуха, температурата, налягането или от тежка физическа активност, при която тялото е в състояние на възбуда.

В повечето учебници и новите проучвания на Европейската респираторна организация, именно възпалението и алергичните прояви са център на внимание като често се пренебрегва проблемът с хиперплазията и хипертрофията на големите и средните дихателни пътища. Лекарствата, които най-често се предписват на пациенти с астма са т.нар. инхалаторни стероиди и β-2 агонистите, които имат по-дългосрочно действие (функцията им е да отпуснат и. отворят дихателните пътища, които се стесняват по време на астматичен пристъп). Стероидите от своя страна са най-ефективните противовъзпалителни съединения, които бързо намаляват възпалението на дихателните пътища. Комбинацията от тези два класа медикаменти е мощно средство за третиране на астматичните симптоми.

През последните години се разработват и други терапевтични методи –  прилагат се конкретни антитела за лечение на алергични заболявания вкл. астма. Всяко антитяло е насочено към специфичен възпалителен медиатор и неутрализира неговото действие. Въпреки това, терапевтичните ефекти от тези лекарства са ограничени до относително малък брой пациенти с астма и не могат да заменят инхалаторните стероиди. Още повече, въвеждането в експлоатация на този тип медикаменти, ще оскъпи здравната система и те ще останат недостъпни за голяма част от пациентите в по-слабо развитите и бедни страни. Както бета-агонистите и стероидите, така и тези антитела нямат доказан дългосрочен ефект върху измененията на дихателните пътища.

В наши дни, бронхиалната термопластика е единствената терапия, която трайно може да намали ремоделирането на стените на дихателните пътища като намали масата на гладките мускулни клетки на дихателните пътища. Това лечение се прилага само при пациенти с много тежка и трудно контролируема астма. Освен това ограничен брой клиники разполагат с необходимото обородване и техника за извършването на манипулацията. По-голяма част от пациентите, подложени на термопластика, регистрират подобрения и значително понижават употребата на инхалаторни стероиди.

От университетската болница в Базел, подчертават, че проблемът в респираторните заболявания и астмата, трябва да се търси надълбоко и да не бъде омаловажаван. Честотата на заболяваемост се увеличава без известна причина. Към момента астмата не е лечима и само могат да бъдат контролирани симптомите, които насочват вниманието единствено към възпалението и свиването на дихателните пътища. Според данни представени на Европейския симпозиум за осведоменост за алергиите, над 50% от пациентите в Европа често биват диагностицирани погрешно, пренебрегвани  или са неправилно лекувани.

Изследователите от Базел посочват като основна и най-вероятна причина за развитието на астма ремоделирането на стените на дихателните пътища. За съжаление обаче няма достатъчно проучвания и изследвания в тази посока. Професор К. Лойд от медицинския колеж Империал в Лондон подкрепя тази теза и казва, че „докато не бъде разбран и изяснен механизмът за ремоделиране на стените не дихателните пътища, няма да бъде възможно откриването на лечение за астма“.

До момента нито едно от лекарствата, които се използват при страдащите от астма, не влияе в значителна степен на промените върху измененията на дихателните пътища. За голямо съжаление, като основна причина за липсата на изследвания по темата се посочват не достатъчно финансови средства и липса на необходим брой налични данни. Това възпрепятства разработването на нови терапевтични стратегии, които биха могли да се превърнат в път към лечението на астма.