Екземата – какво трябва да знаем за нея и в частност за атопичния дерматит?

Екземата е състояние, при което части от горния слой на кожата се възпаляват, предизвикват сърбежи, зачервявания и сухота. Понякога дори се наблюдава образуване на мехурчета. Различните видове екзема засягат голяма част от хората -10 % от населението на света страда или е страдало от екзема, а в индустриално развитите страни, процентът достига още по-високи стойности – 20-25%.

Думата „екзема“ много често се използва като синоним на атопичния дерматит, който е най-често развиваният вид екзема. Понятието „атопичен“ може да се отнесе към редица заболявания, които засягат имунната система, включително атопичен дерматит, астма и сенна хрема. „Дерматитът“ по същество е кожно възпаление. При някои хора, атопичният дерматит се израства с възрастта, но при други той продължава да се развива и в зряла възраст.

Някои ключови факти за екземата, които е добре да знаем:

– Някои храни, могат да предизвикат симптоми като при дерматит – такива алергени могат да са ядките и млечните продукти.
Симптомите се различават спрямо възрастта на засегнатия, но най-често включват участъци от кожата, който се лющят и сърбят.
– Екземата може да бъде провокирана и от външни фактори на околната среда – дим, прах, замърсяване, полени.
– Лечението е фокусирано върху овладяване на симптомите и третиране на кожата и възпалените участъци. Все още няма известно средство за лечение на екземата, но симптомите могат да бъдат контролирани.

Симптоми

Симптомите на атопичния дерматит могат да варират, спрямо възрастта на засегнатия. Най-често, състоянието възниква в детска възраст  и се проявява със много сухи участъци, където кожата се излющва. Често те са съпътствани със силен сърбеж. Повечето хора развиват атопичен дерматит още преди пет годишна възраст, а половината от децата с атопичен дерматит, страдат от него и като възрастни. При атопичния дерматит най-често се наблюдава известна цикличност – период, в който симптомите се обострят и общото състояние се влошава и период на затишие и подобрение, при което общото състояние е спокойно.

Симптоми при деца под 2 години
– Обриви, често локализирани в областта на скалпа и бузите.
– Обривите обикновено се подуват, преди да изтече течност.
– Обривите са съпътствани с изключително силен сърбеж, особено през нощта. Продължителното чесане на пъпките от децата, могат да доведат до сериозни драскотини и понякога кожни инфекции.

Симптоми при деца между 2 – 13 години
– Обривите обикновено се появяват в областите на колената и лактите
– Често са обринати шията, китките, глезените и гънките между хълбоците и краката.
Понякога се наблюдава и:
– Неравномерен обрив
– Обриви с по-тъмен или по-светъл цвят

 Симптоми при възрастни
– Обривите най-често се срещат по лактите и колената или на шията.
– Покриват по-голямата част от тялото.
– Обривите могат да бъдат особено изявени по шията, лицето и около очите.
– Обривите водят до силно изсушаване на кожата. Могат да доведат й до постоянен сърбеж.
– При възрастните кожата се излющва в много по-голяма степен, отколкото при децата.
– Обривите могат да причинят инфекции.

Възрастните, които са страдали от атопичен дерматит като деца, но въпреки това нямат същата симптомика на зряла възраст, могат все пак да се характеризират със суха и лесно раздразнима кожа, екземи по ръцете и проблеми с очите.

Състоянието на кожата, засегната от атопичен дерматит до голяма степен зависи от това дали човек се чеше и съответно предизвиква възпаления. Колкото по-малко се пипат обривите и колкото по-малко е чесането, толкова по-лесно ще отшумят симптомите. При обратния вариант, обривите лесно могат да се възпалят и рязко да се влоши общото състояние на кожата.

Лечение

За екземата няма лечение. Все пак симптомите се третират с цел подобряване състоянието на кожата и превенция от по-сериозни възпаления. Лекарите съветват лечението да бъде съобразено с индивидуалната възраст, симптоми и състояние на кожата на всеки един пациент. При някои хора, екземата отшумява, а при други е състояние, което ги съпътства перманентно.

Грижа у дома

Има множество неща, с които хората, страдащи от екзема, могат да си помогнат вкъщи:
– Взимане на вана с хладка вода
– Използване на овлажняващи продукти веднага след като са излезли от банята с цел „заключване“ на влагата вътре в кожата
– Носене на памучни и меки тъкани и избягване на груби и синтетични материи. Не е препоръчително и носенето на плътно прилепнали дрехи.
– Употреба на хидратиращи продукти всеки ден
– Подсушаване на кожата с леки потупващи движения и избягване на търкането
– При миене използвайте мек сапун
– Когато е възможно избягвайте резки промени в температурата – от топло на много студено или обратното.
– Поддържайте ноктите си къси, за да избегнете драскотини по кожата, дори при несъзнателно почесване.

 Медикаменти

Има няколко основни лекарства, които се предписват за лечение на екзема:
Локални кортикостероидни кремове и мехлеми – те са вид противовъзпалителни лекарства и облекчават основните симптоми, които възникват  – възпаление и сърбеж. Прилагат се директно върху кожата.
Системни кортикостероиди – ако няма ефект от локалното лечение, могат да бъдат предписани въпросните кортикостероиди. Те се инжектират или се приемат орално като това се прави по схема за кратки периоди от време.
Антибиотици – предписват се, ако екземата е съпътствана от бактериална кожна инфекция.
Антивирусни и противогъбични средства –взимат се при наличие на гъбични и вирусни инфекции.
Антихистамини – намаляват риска от чесане през нощта. Причиняват сънливост.
Локални инхибитори на калциневрин – вид лекарство, което потиска активността на имунната система. Намалява възпаленията и помага за предотвратяването на нови обриви.
Фототерапия – включва излагане на ултравиолетови алфа или бета вълни – самостоятелно или комбинирано, като процесът трябва да се следи внимателно. Този метод обикновено се ползва при по-леки форми на дерматит.

Въпреки, че състоянието само по себе си не се лекува, за всеки един пациент е важно да се назначи индивидуална терапия, спрямо конкретната симптоматика. Дори една област от кожата да бъде добре повлияна и излекувана, много е важно постигнатите резултати да се поддържат, за да се избегнат повторни раздразнения.

Причини

Конкретните причини за развитието на екзема все още са неизвестни. Но се смята, че състоянието се благоприятства от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. 
Генетичните фактори се свеждат до по-голямата вероятност деца да развият екзема, ако родителите им са страдали /страдат от дерматит или друго атопично заболяване. Екземата не е заразна и не може да се предаде от един на друг.
Външни фактори , предпоставки:
Дразнители: Всякакви видове сапуни, шампоани, дезинфектанти, фрешове, месо, зеленчуци.
Алергени:  Акари, домашни любимци, полени, плесени, пърхот.
Микроби: Бактерии като стафилококи, вируси и определени гъбички.
Висока и ниска температура: Много горещо или студено време, висока или ниска влажност, изпотявания.
Храни: Млечни продукти, яйца, ядки, семена, соеви продукти.
Стрес: Той не е директен причинител на екзема, но може значително да влоши симптомите.
Хормони: Много често при жените се наблюдава обостряне на симптомите на дерматит, при промени в хормоналните нива – като например по време на бременност или в някои от етапите на менструалния цикъл

Видове екземи

Освен атопичния дерматит, върху който беше съсредоточена тази статия, има и много други видове екземи. Те включват:
Алергичен / контактен дерматит: – При него кожата реагира на контакт с дадена субстанция/вещество, което се явява алерген и което кара имунната система да реагира.
Дисхидрозна екзема: Често срещана, но малко позната форма. Включва малки сърбящи, пълни с течност мехурчета по дланите, вътрешната страна на пръстите и понякога стъпалата.
Невродерматит: При тази форма, се наблюдава силно излющване на кожата на главата, лактите и стъплата.
Нумуларен дерматит: води до образуването на кръгли петна по кожата, които се открояват лесно и често предизвикват сърбеж.
Себорейна екзема: Характеризира се с мазна, лющеща се, на места пожълтяла кожа, обикновено на скалпа и лицето.
Стазисен дерматит: Това кожно раздразнение, обикновено възниква в резултат на застой на долните крайници.