Могат ли тренировките в детството да повлияят върху здравето ни в зряла възраст?

 Скорошно проучване се е занимало с темата за физическите тренировки в детството и влиянието им върху генната експресия, възпалителните процеси в организма и метаболизма в зряла възраст.

Според изследването, физическата активност в ранна детска възраст благоприятства доброто здраве на човек на един по-късен етап.

Световната здравна организация посочва, че затлъстяването при децата е огромен и много сериозен проблем за редица страни по света. За сравнение, докато през 1990 година, броя на децата между 0 и 5 години, които са имали такъв проблем е бил 32 милиона, то до началото на 2017 година, цифрата е скочила на 42 милиона.

Не само, че затлъстяването още в ранна детска възраст крие множество рискове свързани с развиването и отключването на различни заболявания, но и вероятността свръхтеглото да се запази с годините, е много голяма.

Могат ли да бъдат повлияни тези плашещи тенденции и по-конкретно възможно ли е физическата активност в детска възраст да има дълготраен положителен ефект върху метаболизма и здравето на костната система на човек в зряла възраст?

Според ново изследване, публикувано в списание „Граници във физиологията“ (Frontiers in Physiology), упражненията на ранен етап от възрастта, могат да променят начина на обмен на веществата, как тялото изгаря калории и как реагира то на приема на високо-мазнинни храни в последствие.

Връзката между физическата активност, мазнините и костната система

Решението да се изследва дали редовните упражнения в ранна възраст могат да повлияят върху ефекта от приемането на храни с високо съдържание на мазнини на средна възраст, са провокирани от предишни проучвания, които засягат механичното натоварване и генната експресия.

Под механично натоварване се разбира механичното стимулиране, предизвикано от физическа активност. Този процес има последици на клетъчно ниво и оказва влияние върху костното образуване и загубата на костна тъкан.

Оказва се, че физическата активност не само е положителна, тъй като ни помага да изгорим натрупаните в тялото мазнини, но също така може да редуцира загубата на костна маса и да подобри общото състояние на костите.

Професор Фърт (учен от университета в Оукланд, Нова Зеландия) дава следното обяснение: „Костният метаболизъм влияе силно върху енергийния метаболизъм – или иначе казано, това как изразходвате енергията, която получавате в следствие на приетата храна. Именно това е и причината някои деца и възрастни да са затлъстели – понижена енергийна ефективност.“

Освен това, известен факт е, че физическата активност спомага за по-бързото преодоляване на възпалителните процеси в тялото, които се хранят от излишните натрупани мазнини. Едно такова продължително възпаление, може да бъде предизвикано от режим на хранене, който включва висок прием на мазнини и да доведе дори до увреждане на клетките и тъканите в тялото, а оттам да бъдат провокирани сърдечни заболявания, диабет, рак и др. Въпреки това, редовните упражнения, могат да повлияят благоприятно върху изброените негативни ефекти, намалявайки значително възпалителните процеси на клетъчно ниво и да бъдат превенция за редица заболявания.

Физическата активност в детството влияе върху здравето ни в средна възраст

Експериментът, който доказва това, е проведен с две групи новородени плъхове, които разделят по следния начин – половината се хранят с нормална храна (разнообразна) и им е позволено да се движат свободно в клетките си, а другата половина са хранени на високо-мазнинен режим. Втората група, която е на високо-мазнинна диета е разделена на 3 части – една част от плъховете нямат достъп до движещото се колело в клетката, втора част получават достъп до колелото след 67-ия ден, а третата част могат да извършват физическа активност още от 22-ия ден след раждането им. След като приключва експериментът, учените извличат РНК проби и анализират генната експресия и молекулярните пътища, които показват как въпросната експресия засяга биологичните функции.

Докторите откриват, че плъховете, които са били на високо-мазнинно хранене, но са извършвали физическа активност от начален етап, са потиснали гените, свързани с повишение на възпалителните процеси. Освен това упражненията са променили начина, по който метаболизмът отговаря на диетата – променят се пътищата на трансформация на мазнините в енергия. Ефектите от активността са продължили миниум 60 дни, след като плъховете са спрели да се упражняват. Тоест може да се говори за „памет на физическата активност“ – или иначе казано, мозъкът има свойството да запази информацията за активността дълго време и ефектът, който имат упражненията върху тялото се проявява не само по време на самите тренировки, но и в дългосрочен план. И въпреки, че плъховете са затлъстели в следствие на храненето, техният здравословен профил се различава коренно от тези, които са били физически неактивни. Именно това е и причината, при някои хора с наднормено тегло, да не са налице всички отрицателни ефекти и последици на лошото хранене – просто тялото им е съхранило спомена за активност на много по-ранен етап от живота им.

 

Затова, спортувайте и насърчавайте и децата си да спортуват – грижата днес, ще ви се отплати утре!