Епилепсията – всекидневна борба или начин на живот

Епилепсията е сред честите неврологични заболявания – според статистиката 1% от населението (или около 50 милиона души по света) страдат от епилепсията, а в България болните са между 50 000 и 70 000. Няма застраховани от епилепсията, тъй като причините за нейната поява все още не са изяснени. Именно това прави много важна, възможността да реагираме. 

 

Какво представлява епилепсията?

Хората с епилепсия, периодично преживяват гърчове, поради внезапната повишена активност в мозъка. Когато едновременно се активират група нервни клетки и възникнат стотици хиляди електрически импулси, освобождаването им води до появата на т.нар. гърчове/припадъци. Според центровете за контрол и профилактиката на заболяванията, епилепсията е общо неврологично състояние, характеризиращо се с повтарящи се гърчове.

Някои от ключовите факти, които е необходимо да се знаят са:
– Епилепсията е неврологично заболяване.
– Първичните симптоми обикновено включват гърчове.
– Припадъците са различни при всички индивиди – при някои са по-леки, при други са тежки.
– Лечението включва овладяване на припадъците чрез медикаменти.

Симптоми:

Основният симптом са повтарящите се припадъци. Посещението при лекар е задължително, ако забележите един или повече от следните симптоми:
– Конвулсии без явна причина (без повишена температура/треска).
– Кратки признаци на обърканост.
– Периодични припадъци, съпътствани с изпускания – неволно уриниране/дефекация.
– За кратък период от време, лицето не може да реагира на въпроси и инструкции.
– Човекът се сковава без явна причина, може дори да падне.
– Внезапни пристъпи на мигане или дъвчене без да има очевидни стимули.
– Повтарящи се движения, които изглеждат нелогични.
– Лицето може показва признаци на страх и паника отново без причина.
– Промени в сетивата – миризми, докосвания, звуци.
Епилепсията може да бъде объркана със следните състояния: висока температура и съпътстващи симптоми, приличащи на епилептични. Припадъци, нарколепсия или повтарящи се сънни епизоди п овреме на деня, каталепсия, кошмари, панически атаки, състояние на фуга – рядко психиатрично разстройство.

Как човек се разболява от епилепсия?

Всяка една от функциите в човешкото тяло се задейства в следствие работата не невроните, които предават съобщения под формата на електричен импулс. Когато системата по предаването на импулсите е нарушена и едновременно биват възбудени голям брой мозъчни неврони,започват т.нар. епилептични конвулсии. В повечето случаи, причината за този тип нарушения не е известна. При някои хора се наблюдава наследственост – т.е ако в семейството е имало епилептик, рискът да се появи епилепсия по-нататък в поколението е по-голям. Други фактори, които могат да повишат риска: 
– Травма на главата
– Инсулт или тумори
– Инфекциозни заболявания – спин, вирусен енцефалит
– Пренатално нараняване или мозъчно увреждане по време на раждането
– Аутизъм, неврофиброматоза
Проявява се най-често при деца до 2 годишна възраст и възрастни над 65 години. Какво чувства пациентът с епилепсия по време на припадък зависи то това, коя част от мозъка е засегната и в каква степен.

Лечение

Понастоящем няма лечение за повечето типове епилепсия. Въпреки това, чрез хирургическа намеса могат да бъдат потиснати някои от припадъците и в много случаи заболяването може да бъде контролирано. В повечето случаи, лекарите предписват препарати за предотвратяване на пристъпи или антиепилептични лекарства. Ако те не подействат ,следващата стъпка е операция, специална диета или т.нар. стимулация на вагусовия нерв – състои се в имплантиране на малък апарат, който генерира електрически импулси, стимулиращи блуждаещия нерв (вагусовия нерв).
Целта на лекарите е да предотвратят появата на пристъпи като същевременно избегнат страничните ефекти на лечението, за да може пациентът да води нормален, продуктивен начин на живот.

Антиепилептични лекарства
Голяма част от антиепилептичните лекарства се приемат орално. Видът на предписания препарат зависи от типа гърчове, които пациентът получава. Всеки пациент реагира различно на едно или друго лекарство, но в 70% от случаите медикаментите съумяват да предотвратят припадъците. Освен да бъде предписано най-подходящото лекарство за всеки един страдащ от епилепсия, много важна е и оптималната доза.
Видове епилепсия и припадъци
Има няколко вида епилепсия, която докторите различават при пациентите:
– Идиопатична – с неустановена причина за възникване
– Криптогенна – с предполагаема, но недоказана причина
– Симптоматична – причината за гърчовете е доказана
Видовете пристъпи също се различават в зависимост къде в мозъка се локализира свръх активност.
Частичен пристъп – епилептичната активност се наблюдава само в част от мозъка на пациента – има два вида частичен пристъп – прост, при който пациентът е в съзнание и в повечето случаи е наясно със заобикалящата го среда и комплексен частичен припадък, при който се наблюдава загуба на съзнание, замъглена памет.
Генерализиран припадък – при който епилептична аквтивност се наб;юдава в двете полиукълба на мозъка. При него пациентът губи съзнание, докато трае пристъпа.
Тонично-клоничен пристъп (по-известен като голям епилептичен припадък) – е може би най-добре познатият вид пристъп. При него се наблюдава както загуба на съзнание, така и скованост на тялото и неконтрулируемо треперене.
Малки припадъци или т.нар. отъстващи припадъци (absence seisuzre) – при тях пациентът изпада в кратки моменти не безсъзнание, при които отстрани изглежда, като взиращ се в празното пространство. Този тип припадъци реагират много добре на лечение.
Тонични припадъци – мускулите се стягат, човек може да загуби равновесие и да падне.
Атонични припадъци – загуба на контрол върху мускулите, свличане на земята.
Клонични пристъпи – характеризират с повтарящи се ритмични накъсани движения.
Вторичен генерализиран припадък – вторичният припадък възниква когато епилептичната кативност е стартирала само в една част на мозъка, но в последствие се разпространява и в двете полукълба. При такова развитие, пациентът губи съзнание.

Важно е да се знае че, някои хора имат единични припадъци които по никакъв начин не са свързани с епилепсия!

Какво да правим в случай, че видим човек, който има епилептичен припадък?

Запомнете, че няма как да спрете припадъка – този тип гърчове спират сами. Въпреки това има някои базови стъпки, които може да предприемете, ако станете свидетел на епилептичен припадък.

1. Останете спокойни. За да помогнете на някой, самият вие не бива да сте паникьосан.
2. Огледайте се наоколо. Ако човекът се намира на опасно място (напр. насред улица) го преместете внимателно. Ако НЕ, не го местете, по-добре е да преместетите заобикалящите предмети.
3. Отбележете си времето, когато са започнали гърчовете.
4. Останете до човека, ако са в съзнание, но изглеждат объркани, внимателно се опитайте да ги насочвате, говрете им тихо и спокойно.
5. Не ги дърпайте, не поставяйте нищо в устата им, тъй като може да блокирате притока нв зъдух към тялото им.
6. Проверете отновно времето и ако пристътпът продължава прекалено дълго (над 4-5 минути), задължително повикайте линейка.
7. Проверете дали пациентът няма нещо в устата си – храна или нещо друго, което му пречи да диша. В някои случаи, пациентите прехапват езика си, което причинява кървене и може да доведе до задушаване. Много е важно да реагирате, защото това в понякога може да коства живота му.
8. Ако не можете да помогнете и не знаете как да реагирате, задължително звъннете веднага на линейка и не опитвайте да помагате, ако не сте сигурни какво да правите.