Рани и спортни травми

Декубитални рани • Локална анестезия •
Рани 

Лекуването на раните е важно не само заради оздравяването на конкретното място на раната, но и заради благоприятния ефект, който дава върху систените физиологични процеси. Когато една рана стане хронична, тялото на човек става много по-податливо на възпалителни процеси, които е възможно да засегнат редица органи и дори да доведат до летален изход. Кожата е тъканта, която най-често бива нарянявана, тъй като тя играе ролята на бариера. Затова и нейното лечение е не само важно, но и необходимо.

Когато се приготвя лекарство по рецепта, формулата може да бъде много по-комплексна и да съдържа няколко активни съставки, приготвени в подходящата за типа кожа база. Предимството на това, което може да приготвим ние се крие в това, че всяко лекарство е индивидуално и отговаря на специфичните нужди на пациента.

Малко известно е, че изборът дали да се направи крем, мехлем или гел може да бъде клинично значим. Например при раните, които трябва да бъдат ежедневно почиствани, се получава така, че новия растеж на тъканите се нарушава заради тази дейност. Съответно в този случай, геловете, които са по-разтворими във вода от кремовете или мехлемите са за предпочитане, тъй като лесно могат да се махнат само с напояване, без да е необходимо да се търка раната.

Спортни травми

За активните спортисти, травмите могат да бъдат огромна пречка, тъй като те се отразяват върху качеството им на живот, ежедневната им рутина, а и върху живота им извън спорта. Такива наранявания се срещат най-често при юношите на възраст между 13 и 15 години – по-голямата част от тях са свързани в практикуването на даден спорт. За да се насърчи оздравителния процес трябва назначеното лечение да се приспособи към възрастта и начина на живот на пациента. Правилното лечение е важно и за намаляване шансовете от повторно нараняване. При нас, могат да бъдат разработени лекарства за проблеми и състояния, които не реагират на конвенционалната терапия.

Много често аналгетиците и противовъзпалителните лекарства имат странични ефекти като напр. сънливост, които са проблематични за всеки един спортист, независимо от възрастта му.  При нас могат да се комбинират лекарства в индивидуални дози и под форми за локално приложение, така че да бъдат абсорбирани през кожата и да облекчават директно засегнатото място, без да причиняват нежелани ефекти, които да възпрепятстват ефективността на лечението. Кремовете и геловете  се приготвят без добавяне на ароматизатори и в опаковки лесни за употреба и съхранение.